Selasa, 23 Ogos 2011

Erti Merdeka : seolah tiada siapa yang ingin ambil kisah mengenainya

Merdeka,
Masih tidak dirasai oleh Palestin. Tapi kita? Seolah tidak lagi mahu mempertahankan keamanan, keharmonian dan kemakmuran yang dibina selama 54 tahun nie.. Semua menunggu rebah ke bumi. Adakah ketika itu baru nak sedar? Kembali la memahami sejarah, ambil la sedikit mase dan letakkan sedikit ruang dalam hati untuk merenung kembali sejarah lampau negara kita,.. ingat kembali 7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU yang bukan rasis tapi soal kemakmuran dan perlu sedar, harta yang dimiliki sekarang bukan milik kita selamanya andai tiada yang mahu pertahannya sehingga hujung nyawa..


Wasiat Raja-Raja Melayu dan Pemimpin-pemimpin yang diperbuat semasa merdeka pada tanggal 31 Ogos, 1957; "Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami 7 perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera".

Adalah 7 perkara tersebut ialah;

PERTAMA : Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA).

KEDUA : Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

KETIGA Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

KEEMPAT : Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.

KELIMA : Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan.

KEENAM : Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU; dan

KETUJUH : Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails