Rabu, 18 Disember 2013

MAKSUD LAGU M.NASIR

Pernah tak korang dengar lagu hasil ciptaan M. Nasir iaitu ‘Tanya Sama Itu Hud - Hud’. Lagu yang senang melekat di halwa telinga ini sebenarnya mempunyai lirik yang tersirat serta bermakna. Mari kita rungkaikan maksud lagu tersebut satu persatu.

Khamis, 12 Disember 2013

FAKTA ANAK KEDUA

01 : Senang memaafkan orang .
02 : Garang macam harimau tapi hanya pada sesetengah orang .
03 : Kalau gelak tak ingat dunia .
04 : Sensitif , hati lembut .
05 : Ramai peminat .
06 : Mudah menyayangi orang lain jika org itu mengambil berat tentang dirinya .
07 : Sukar melupakan orang yang dia sayang .
08 : Selalu menjadi tumpuan orang ramai .
09 : Senyuman tetap di bibir walaupun , sedang sedih .
10 : Sentiasa mengingati kawan lamanya .
11 : Romantik & penyayang .
12 : Manja & pemurah hati .
13 : Peramah .
14 : Gila-gila .
15 : Takut gelap .
16 : Suka memasak & bagi orang makan masakannya .
17 : Rajin .
18 : Nak tahu merajuk ke tak senang je . Kalau diam je tuh tandanya tengah merajuk .
19 : Kalau ada orang mintak tolong mesti mereka akan ditolong .
20 : Kalau tengah tidur senang jew nak kejutkan sebab tak tidur mati

Isnin, 9 Disember 2013

SOTONG SINGGANG BUJANG STYLE

hhhaha...bujang style tu yang tak tahannya.... tp betul la kan.. dah aku yang masak,, ape de hal...kih3. Malam ni aku masak sotong singgang setelah di request oleh Tuan Abah dan Puan Umi... Dah anak bujang trang tang2  ni je yang ade kat umah.... apo boleh buat, menurut perintah...hhohoo

Sabtu, 7 Disember 2013

BARU BELAJAR

Semalam jejalan ngan kawan aku... xbajet nak pegi mane, last2 pegi Pantai Seri Tujuh kt Tumpat then malamnya singgah kt Tesco KB... lepak2 main lighting... hehehehe
view gmbar2 je... :3

Jumaat, 6 Disember 2013

APA WAYANG BEST BULAN NI?

Nak tgok wayang pun, Panggung kt KB Mall masih dalam pembinaan... tapi aku betul2 xsangka, akhirnya Kelantan ada panggung wayang. Apa yang bagusnya.,, dengar2 orang ckp la kan, tempat lelaki dan perempuan diasingkan. So, ada tempat khas termasuk bg suami isteri....

So, bulan ni, wayang ape yang best yer? Aku tgok 2 wayang ni macaaammmmm menarik je... mcm je la...hhehehe..



p/s : tgok trailer je la,,,hehhhe

Rabu, 4 Disember 2013

CINA TIPU MELAYU

24 Perkara asas tentang servis kereta yang orang cina suka menipu pelanggan Melayu. Sila Click Share untuk bantu orang Melayu lain diluar dan print untuk study supaya tidak ditipu. Sebelum baca ini link download alamat bengkel kereta Melayu: http://bit.ly/BBCD-bengkel-kereta <-click nbsp="" p="" sini="">

Khamis, 28 November 2013

ATAU SEBENARNYA AKU YANG BERUBAH?

"..APA MACAM SEKARANG..?"

Banyak yang sudah berubah, kadang malas nak hadapi....kadang biarkan perkara yang tidak diingini berlalu pergi dan aku memerhati..

"..Sedap pulak buah mata meow nehhh...manis sungguh..."

Jumaat, 22 November 2013

KALAU TAK NAK BACA TU BERMAKNA IBLIS BERJAYA HALANG KAMU

KALAU TAK NAK BACA TU BERMAKNA IBLIS BERJAYA HALANG KAMU UNTUK BACA,KALAU RASA DIRI KAMU KERDIL SILA BACA . -

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. - Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. - Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. - Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. - Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. - Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. 

Isnin, 18 November 2013

THE SERIES : SEKALI TINGGAL, TIDAK TERNIAT TERIMA KEMBALI

MADAH 1

Hujan lebat ketika aku menaip kisah ini. Di tepi laptop aku letakkan secawan teh O panas. nyaman dalam hujan yang lebat ini. Musim bah hampir tiba. Sesekali kedengaran katak mengalunkan iramanya, gembira barangkali.

Khamis, 26 September 2013

Rabu, 18 September 2013

JANGAN

Jangan bersedih pada kebahagiaan yang telah pergi kerana kebahagiaan yang akan datang lebih setia menanti jika kita jujur dalam kehidupan. Dan ikhlaslah bersahabat kerana Allah SWT.

Ahad, 15 September 2013

WAYANG : LAGENDA BUDAK HOSTEL

Kali ni aku begitu bermood nak berstory pasal wayang, biasanya jarang ataupun xpernah sebenarnya aku nak bercerita pasal wayang yang aku tengok tambah-tambah cerita melayu...haha.. poyo dak? tak dak aihh... aku saja ja....

Khamis, 5 September 2013

PRAKTIKUM : BUKAN MUDAH

     "Bebal betul budak-budak ni.. skali aku marah, skali diorng diam.." bisik aku dalam hati sendiri. 

Pelajar sekolah sekarang ni makin dahsyat perangai mereka. Aku sendiri tak boleh jangka apa yang mereka nak buat. Pelajar cina lagi satu hal, payah nak jumpa pelajar cina yang hormat cikgu, tambah-tambah kalau cikgu tu orang Melayu. lagi la diorang kurang ajar. Paling aku menyirap bila diorang berkumpul sesama diorang di belakang kelas dan berbual, langsung tak hirau aku kat depan. Ikutkan hati nak je menyumpah tapi sifat sabar tu kuat... kuat gilerrr,,,,

"Amacam..? Ok tak semalam?" tanya Cikgu Kacuma pada aku.


"Hurmm... agak la... spoil la cikgu, budak-budak ni buat hal mase pensyarah saya datang. Diorang punya perangai tetiba jadi makin teruk. Memang sengaja ke ape ntah.." balas aku dengan nada yang tidak puas hati.

"Awak mengajar kelas mana?" 

"4 P 4.." aku menjawab ringkas pada pertanyaan cikgu Kacuma.

"Ummhhh... budak-budak kelas tu memang... dengan saya sendiri pun sama.. dengan Puan Jeevah lagi la.."
"Budak-budak kelas tu degil.... lagi-lagi ada pelawat... besar kepala la jawabnya" kata Cikgu Kacuma.

"Awak guna tak idea saya tadi..?" Sambung Cikgu Kacuma.


"Guna..guna sepenuhnya...hahaha, agak nervous la jugak. Semua jadi kelam kabut. Silap saya jugak, tak kreatif, bajet nak buat benda advanced tapi pelajar-pelajarnya hampehh.." mengeluh aku dalam senyum.

Sambung aku lagi, " tapi pensyarah saya tak suka, dia cakap tu perkara lama...", "macam mana ye cikgu,, saya pening ni.. nak cari idea... nak kasi gempak sikit PnP saya untuk seliaan kali kedua nanti..."


Sambil berbual, aku hulurkan pendrive pada Cikgu Kacuma, dalam tu ada lukisan plan lantai Bilik Sukan yang dia suruh buat guna Adobe Illustrator. Cikgu Kacuma masih berdiri di meja sambil menghidupkan suis printer. Bilik Sukan ni pun satu hal, penat cikgu-cikgu praktikal mencantikkan kawasan bersempena Pertandingan Bilik Sukan Tercantik peringkat Daerah Klang tapi kepuasan tu ternyata dialami. Eh, macam iklan minuman Revive plak...hhaha


"Alamak, terbalik pulak..." Keluh Cikgu Kacuma pada aku.


"Alah, cikgu ni kedekut sangat. Beli la kertas yang tebal, ni duk recycle kertas sijil buat hape...hahahah" Aku perli Cikgu Kacuma

Kami tergelak sebabnya 3 kali kesilapan yang sama..alahai. Kali keempat baru menjadi.


Telefon aku bergetar. mesej dari Cikgu Fadhil, rakan praktikal aku.. ni Cikgu IT.


Fadhil : salam, kelas ke?

Aku : kat bilik sukan..


Fadhil : Watpo Jang?


Aku : Lepak je..hehe


Fadhil : Punoh2. Makan dah ke?


Aku : Dok lagi..huhu


Fadhil : Marilah, kawe ado kat Bilik Guru neh

         Mari mat, air cendol ado nehh..

Baru aku teringat yang ada jamuan raya di Bilik Guru, aku lihat jam di tangan. 10.55 pagi


"Alamak, ada kelas relief ni..."


"A'a.. saya pun ada jugak.." ujar Cikgu Kacuma.

Perbualan kami mengenai budak-budak kelas aku terhenti semasa aku bermesej dengan fadhil. Cikgu Kacuma menyusun soalan-soalan Pendidikan Seni Visual yang baru siap dicetak untuk kegunaan peperiksaan Percubaan SPM yang masih berlangsung sehingga minggu depan.


"Cikgu.. agak-agak ada plan tak untuk PnP saya ni?" sempat aku bertanya sebelum keluar dari Bilik Sukan.


"Haa...nanti kita bincang..Jangan fikir sangat, nanti sambil makan, mane tau tetiba keluar idea." Kata Cikgu Kacuma.


"Hhaahah... iyelah cikgu... Jom pegi makan dulu... " Jawab aku ringkas.


Perbincangan kami putus disitu...


p/s : Cerita mengenai Dr Fauzi terpaksa dipotong....hehehe


~ Bersambung....

Ahad, 25 Ogos 2013

PRAKTIKUM : KORDIAL 1 RASA

12.37 pm...

hari ni beristirehat dirumah... kemas bilik, basuh baju, masak sambal ikan bilis dan masak nasi....terlintas untuk mengupdate blog.

Semalam sempat beli kordial Sarsi di Econsave Kapar, dalam 4 minit dari rumah. Penat tubuh pun belum hilang lagi. semalam juga pada paginya aku bersama rakan praktikum yang lain uruskan Persembahan untuk Majlis Hari Raya, memang kaw-kaw kerja giler, jadi MC spontan dengan rakan aku sorang lagi. Jadi JOZAN la kejap. Seronok? Mesti la, dah dapat microfon, memang naik sheikh la sayang oit....ahahahah.

"Kunci motor lupa letak kat mana pulak,,,!!" Ujar aku kepada alif, rasa macam sakai, dah la penat, pastu matahari atas kepala pulak mencanaknya..adoi... dah la petang tu nak datang lagi siapkan mural depan Bilik Sukan. Mood dengan tak semena-mena tiba-tiba jadi spoil..damn it..!!

"Jumpa tak..?" tanya Cikgu Kacuma pada aku... "Rasanya dalam bilik siaraya...tadi masa nak keluarkan laptop dari beg, saya letak atas meja.." jelas aku kepada Cikgu Kacuma.

"Ok, xpe.. awak cari dulu.. petang nanti datang tak, nak siapkan mural?"...tanya cikgu Kacuma pada aku.

" Eh, mesti la cikgu, dah seminggu dah ni duk datang petang-petang, hari ni kena siap jugak. Lagipun minggu depan kena melukis pada kain rentang pulak untuk kemerdekaan ngan kempen anti dadah...".

" Oh ye ke..? banyak pula la kerja awaknye yer... biasa la, cikgu praktikal kan...hehe" sinis bersahaja kata-kata cikgu Kacuma.



   ********************************



Lama sudah aku tak update blog rupanya. Biasa la mood malas tu tinggi sangat. By the way, aku sedang berpraktikal di SMK P Kapar, Klang. hehe.. ye, skolah perempuan...



   ********************************


Dah, fikir yang bukan-bukan la tu. kan? haha

Takpe, aku faham mind set setiap manusia, tambah-tambah kalau kaum hawa ni, sibuk dok kat aku macam-macam. Terpulang kepada yang empunya diri. Cuma yang pastinya aku ada sebab yang tersendiri kenapa aku ke Sekolah ini.

Sudah 5 minggu aku di sekolah ini, masih biasa. mungkin la.. Alhamdulillah, guru-guru sangat OK. Sporting dan easy going. Yang paling penting, kita sendiri yang perlu jadi peramah, sebab cikgu-cikgu lama nampak ja tak tegur kita dan buat biasa-biasa saja tapi dalam masa yang sama, mereka sedang memerhati tingkah laku kita sebagai guru praktikal dan ada yang bercakap-cakap pasal kita dalam kalangan mereka. kalau bercakap yang baik-baik, alhamdulillah la kan....huhuhu

Guru pembimbing aku adalah Puan Jeevah, orangnya biasa-biasa saja, lemah lembut dan senang dibawa berbincang. Tapi aku macam tak ketemu lagi titik keserasian antara aku dengan dia. Kadang-kadang aku rasa ke'blur'an kalau jumpa atau berinteraksi dengan dia...ahah. Aku sebenarnya lebih selesa dengan Encik Kacuma Deng yang juga guru pendidikan seni. Siapa Encik Kacuma? Beliau ni super senior seni UPSI grad tahun 2008 kalau tak silap aku tapi dia dulunya pernah jadi guru seni di sekolah rendah sebelum sambung pengajian Seni di UPSI untuk dapatkan Ijazah. Asal dari Sarawak, pada mulanya aku ingat dia orang Terengganu...hehe. Dia tanya aku, kenal ke tak dengan Dr Fauzi, pensyarah kursus Cetakan..? Damn...!! soalan cepu mas...hehe. Malas nak cite.. nanti jadi lain plak.

Sekolah 1 jantina ni, cabarannya sedikit berbeza. baik lelaki ataupun perempuan. Dan di Sekolah aku, gegurlnya sangat terasa ke'oseman' sikap mereka, mungkin di sebabkan tiada budak lelaki di sekolah itu membuatkan mereka lebih berani untuk mencapai keterbatasan yang lebih tinggi berbanding di sekolah yang punya 2 jantina....

Aku dapat kelas mana? hehe.. mesti la kelas yang paling belakang. Biasa la, mind set setiap guru yang meletakkan seni ni hanya untuk budak-budak yang tak pandai... tapi tak mengapa, kita cuba usahakan yang terbaik supaya budak yang tidak pandai dalam pelajaran, akan mahir di sektor pekerjaan. who care's kan? hurmm... im spceehless when talking about art level in school....

Masa sebenarnya berjalan terlalu pantas, adakalanya penat tapi penat tu hanya pada jasad. Sebetulnya hati dan akal perlu kuat, baru la jasad bertindakbalas dengan baik. Apa yang penting, kesihatan perlu diberi keutamaan.

Pensyarah aku pun belum datang lagi. Setakat ini tiada tanda-tanda yang aku akan menerima kehadiran beliau untuk menyelia aku, mungkin minggu depan. Rasa gemuruh sudah tentu ada, waima aku biasa bercakap di depan orang ramai tapi kali ini lain macam saja rasanya. Cuak? sudah semestinya...


#bersambung...


Khamis, 6 Jun 2013

TIBA-TIBA LASAGNA

Tgok kt post FB kwn td.. nmpk sedap je.. tetiba tringin nak buat....ahaha... kna tgu balik kg nehhh..... hahaha.... memasak is my hobby.... gagagaga


td godek2 kt Blog Cik Epal.... sedap semacam je neh... so,,, ni dh masuk resepi list aku nti blik kg.... tgu adik pompuan aku cuti....hahahaa.... 

sape y nk try buat.. ce godek2 kt blog Cik Epal ni k..... slmt mencuba....



Rabu, 5 Jun 2013

JIWA - JIWA KELAM #1

Sudah lama tidak menjengah dan mengarang disini.... rasa rindu yang membuak-buak (ayat skema)

--------------------------------------------------------------------


Masa begitu pantas pada hakikatnya dan kali ni, aku belum rasa kesediaan untuk berpraktikum... ya... aku sudah berjaya mengakhiri semester 6 di UPSI. 

Jiwa yang senentiasa ke laut.... meroyang hanyut mengikut arus laut.... ya.... itu hakikatnya...ahaha
mencemar hati yang tidak langsung menjejak pada realiti.... kali ini cabaran lagi hebat....

"DAN ada rahsia besar yang disembunyikan dari pengetahuan manusia....sudah 13 tahun disembunyikan... giler lamenyer bertahan...ahahaha..... harap lepas ni akan padam..."

Abaikan cerita di atas....

kemaskini blog, kemaskini laptop, kemaskini skil dan kemaskini diri.....hahahha....

yang dah follow blog aku.. TQ byk2..... sementara menunggu  prkitkum bermula, rasa nk kasi godek2 sampai puas la kt blog nehh...ahahahah



*p/s : masa makin pantas..........

Khamis, 25 April 2013

MAKUM #1

MAKUM atau nama panjangnya adalah Majlis Kebudayaan Universiti- universiti Malaysia akan berlangsung di Universiti Pendidikan Sultan Idris pada 17 hingga 19 Mei 2013. Setakat ini, 8 penyertaan dari universiti lain telah di terima. Harapnya program berjalan lancar...

Dan aku adalah sebahagian crew untuk festival kali ini. Tema kali ini adalah Battle Of The Band. Selaku designer untuk program ini, idea ibarat mencurah-curah ke ladang gandum tapi nak capai semua... memang payah...huhu....

So, aku come out dengan 1 design yang dah approve. Puas hati jugak la sbb design ni diterima, lagi satu.. aku pun memang berkenan dgn y nie...hihi... asas utama dia adalah logo. bila dah complete logo, barulah boleh teruskan design banner, bunting, backdrop, buku program, sijil, plug dan yang sama waktu dengannya...
LOGO MAKUM 2013 UPSI

itu saja coretan kali ni, nanti aku story lagi perjalanan belakang tabir sebelum berlangsungnya MAKUM 2013..


p/s : maaf pada kawan2 @ customer y tempah design, xdpt nk terima tempahan dalam waktu terdekat ni.... hanya fokus 1 tambah2 dah ujung sem ni... akan kembali design bulan jun nanti...hehehe

Sabtu, 20 April 2013

MOST LIKE VIDEO ANTI-CORRUPTION CONTEST #1

Hari ini akan berlangsung majlis penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan MOST LIKE VIDEO ANTI-CORRUPTION.

Pertandingan ini merupakan 1 program yang di anjurkan oleh Sekretariat Pencegahan Rasuah Universiti Pendidikan Sultan Idris. Dan aku selaku Sekretariat Radio merupakan pengarah program untuk pertandingan ini.

Pada awalnya, pertandingan ini merupakan 1 program yang telah dirancang oleh Alumni sesi sebelum ini, memandangkan pertandingan ini tidak sempat di langsungkan semasa sesi alumni, maka program-program yang tidak dapat dijalankan ditunda kepada sesi kami.

Dan aku telah menerima program ini dari pihak Majlis Tertinggi untuk dilaksanakan.

Majlis ini akan berlangsung pada jam 3 petang di Pentas Utama Bitarasiswa UPSI.
Harap majlis ini akan berjalan lancar. Amin

     

Khamis, 18 April 2013

SAMBUNG PELAJARAN #SHORT STORY

BAKAL TAMAT

Insyallah.. bulan Mei 2014 aku bakal menamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dalam jurusan Pendidikan Seni. Setahun lagi bersabar...huhu. Sebetulnya aku tidak terfikir akan berada sejauh ini selepas mengalami kegagalan semasa STPM tahun 2008.


Rabu, 17 April 2013

TIP TEMUDUGA

Melalui tulisan ringkas ini, saya akan cuba mencoretkan beberapa perkara penting yang perlu diambil perhatian oleh seseorang calon temuduga. Sudah pasti bukan semua aspek sempat untuk saya coretkan, terutamanya saya bukanlah seorang pakar bab pengurusan dan temuduga. Namun masih boleh berkongsi pengalaman.
Secara ikhlas, terdapat beberapa kelemahan nyata bagi kebanyakan calon-calon, kelemahan tersebut juga berulang-berulang.

Selasa, 9 April 2013

CATATAN ANAK MUDA #4

9 April 2013

Aku ke rumah kawan aku untuk temankan aku mengajar di sekolah merangkap cameraman aku..hehe..
Kelas yang aku akan ajar adalah tingkatan 2 Bestari. Mohon dengan cikgu untuk dapatkan 1 masa, tapi aku dapat 2 masa. Ok sangat sebab tahu, 1 masa memang tak cukup. jam 9.50 pagi aku mula mengajar.

Isnin, 8 April 2013

CATATAN ANAK MUDA #3

8 April 2013

Jam 8 pagi aku ke sekolah. Berjumpa dengan cikgu seni. Bincang sedikit perkara yang hendak dibuat dan cikgu kata ok ja...huhu. Dan alkisahnya kena maklum juga kepada pengetua akan kehadiran aku ke sana. alhamdulillah sempat berjumpa dengan Pengetua baru. Tak sempat nak hafal nama, cumanya aku ingat namanya En. Kassim. Permohonan aku dipanjangkan kepada En. Wan Mazlan iaitu PK1. Ternyata berlaku sedikit salah faham dengan PK1. PK1 mengagak aku hadir untuk berpraktikal dan dia bertanya mengenai surat asal dari UPSI.

Ahad, 7 April 2013

CATATAN ANAK MUDA #2

7 April 2013

Alhamdulillah, selamat sampai ke kg halaman. Tadi dalam perjalanan, bas mengalami sedikit masalah semasa di atas gunung antara laluan Gerik - Jeli, tapi nasib baik hanya sekejap dan kemudiannya bas meneruskan perjalanan seperti biasa.

Sabtu, 6 April 2013

CATATAN ANAK MUDA #1

Lama benar tidak update blog, banyak kisah cerita yang mahu dicatat tapi ada ja perkara sampai tak terbuat.


6 April 2013

Jumaat, 22 Februari 2013

SESAK NAFAS

Semester 6 baru berlalu seminggu. Dengan kuliah 4 hari dan cuti 3 hari adakalanya membuatkan aku tersepit. Mungkin belum capai keserasian dan keselesaan posisi aku pada kali ini.

Sabtu, 16 Februari 2013

PUISI# MESTI PERGI DARI SINI

"Mesti pergi dari sini..."

ungkapan yang selalu bermain difikiran aku....
Dalam saat masa dan ketika aku mula mencapai posisi yang selesa...
Dugaan betul-betul membuatkan aku tidak mampu menanggung...
Riak wajah tetap biasa di mata manusia...
Dan hati aku meronta...
Meminta aku supaya pergi dari sini...

Hati aku telah dikunci...
Dan aku hanya mahu bersama dia...
Terasa bodoh tapi itulah kenyataan yang aku hadapi sekarang...
Aku terlalu menyayanginya sehingga aku tidak mampu menahan rindu...
Mahu sahaja aku bersama dia...
Tapi...
Adakah dia berfikiran seperti aku....

Cinta terlarang yang akan terus disembunyikan sehingga mati.... -__-!

Selasa, 29 Januari 2013

#1 : KISAH DI SELATAN TANAH AIR

Hari ini sudah 29 Januari 2013, sekejap saja bulan februari bakal menjejak. Akunya masih tidak lagi berada

Sabtu, 12 Januari 2013

PREVIEW ADOBE LIGHTROOM 4

TADI godek2 kat pak cik google, view gambar sebagai rujukan....huhu.. (kasi semangat up sikit untuk edit2 gambar nie...hhuhu



Yang ni tgok dah seakan HDR pulak...kan...



Jumaat, 11 Januari 2013

ADOBE LIGHTROOM 4

Salam bloggers
Mungkin terlambat ataupun mungkin tidak untuk aku bercerita mengenai Adobe Lightroom. Kalau photographer pro rasanya Lightroom ni sudah dikenali lama mungkin... Dan kisahnya mengapa topik aku mengenai Lightroom? Lightroom ni bukan software untuk manipulasi gambar tetapi untuk menaikkan seri gambar yang kita shot....(^__^)
Jom baca sedikit sebanyak mengenai lightroom kepada yang mana baru berjinak-jinak dengan photo editing .

Khamis, 10 Januari 2013

MENGEMBARA & FOTOGRAFI

Asalam bloggers..
Semenjak umur bertambah ni, keinginan untuk mengembara semakin kuat... Anda pun mungkin sama bukan? Melawat tempat yang belum pernah dikunjungi pasti menjadi impian setiap orang sama ada dalam ataupun luar negara.
Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails