Ahad, 26 Disember 2010

Inilah kami ~ Pencorak Generasi ~

Inilah wajah-wajah yang sentiasa berusaha agar memastikan perjalanan menyambut kedatangan cikgu-cikgu baru ke UPSI ~  Universiti Pendidikan Sultan Idris berjalan lancar.
















Ini adalah sebahagian daripada SMS ~ Sekreteriat Minggu Suaikenal

*will be continued

Sambut Orang Seberang ~ Part 3

Salam Sahabat Blogger,,,,

Petang td ambo pegi ke KLIA untuk menyambut ketibaan pelajar baru dari Sabah dan Sarawak.. Tunggu siap angkt sepanduk lg,,haah,,,
pastu lepak sat kt KFC,,, sorang je upenyer,,,hu3,, kt LCCT 3 orang student yang tiba... view photo ya,,,orait,,

macam nie la kami,,,ahha 

 seperti aku saja yang tiba dari sabah,,,ahhaah

 ini di LCCT , menyambut ketibaan 3 orang Sabahan

turun je, sebok je kakak senior nak bgmbr,,,ahahah 

 dari pintu masuk KHAR

Aman Yasser and the geng,,ahaha

orait,,, tu je untuk perjalanan pada 25 Disember 2010 dari jam 2 petang sehingga jam 10 malam

*will be continued....

Khamis, 23 Disember 2010

PENERBITAN DAN INFORMASI ~ PDi ~

Salam sahabat blogger, ptg ni ada sedikt mase senggang, so, ambo nak perkenalkan Senior2 ambo utk PDi

Nie adelah PP a.k.a ketua ambo. Name dia Azhar a.k.a Abg Ad, merupakan senior 
fakulti ambo iaitu  Fakulti Seni. 
Akan praktikal pada sem depan,, orait.

Baju merah tu ambo,,hi3,, y tengah TPP iaitu Kak Aini n Kak Bulan.

Geng Kita orang akan membuat Montaj, buku program, Kad matrik, ambil gambar peristiwa dan backup kepada sekreteriat 2 yang lain.... Kerja simple tapi perlu teliti tambah2 lagi untuk buku program, takut nanti tersilap eja nama Naib Canselor,,isyhh,,xpepasal plak,,ahah,,

Dan ambo juga telah diamanahkan untuk membuat group facebook utk
SMS intake Disember 2010/2011


SMS merupakan singkatan kepada Sekreteriat Minggu Suaikenal


ok,,tu je dulu untuk petang nie,,,
Salam semua,,,,


Rabu, 22 Disember 2010

~ Sekreteriat SMS intake Disember 2010/2011 ~ Part 1

Salam Sahabat Blogger,,, nampaknyer dah 2 3 hari ambo xupdate blog,,hu3,, Busy ngan aktiviti yang dah habis sebenarnyer petang tadi.,,aahha,,
Datang lewat, banyak LDK yang ambo mis...hurmm,

Secara on the spot nya, ambo telah di call oleh abang kacak ( YdP UKLK) untuk mengisi kekosongan pada bahagian Penerbitan dan Informasi. Ambo difahamkan bahagian ini tidak cukup orang,,so,, peluang tak dilepaskan la,,,hahaha

ni yang ambo dapat, knapa lah diaorg letak nama facebook ambo kat kad matrik nie,,kih3


Mat Freud? hahaah,,,,

ok,,tu je dulu untuk malam nie, nanti de mase lagi, ambo update lagi utk y suka view blog ambo nie,,
 mekasih ya,,,

Selasa, 21 Disember 2010

KEAJAIBAN MICROSOFTWORD

Salam kepada sahabat blooger, ambo terjumpe entri ni...jom bace


Pasal microsoft word. Tiap-tiap hari kita guna microsoft word untuk buat assignment...ahha

Nak tau apa yang ajaib nya benda ni? Rasanya ramai yang dah tau, tapi takpe la kita berkongsi pengetahuan bagi yang belum tau. Ni lah keajaibannya....

Cuba taip Q33 NY kat microsoft word korang tu macam ni..



Dah taip? Bagus. Mengikut Arahan.huhu.. Lepas tu tukar saiz tulisan kepada saiz 48 (nape 48? ikut je, jangan banyak bunyi)hoho.. kemudian tukar fonts tulisan tu kepada jenis wingdings. Tengok la hasilnya kat bawah ni..

>

>

>

>

>

>

>


Tahu ke apa maksud ni? Mari kita kaji cikit. Q33 NY adalah pesawat yang melanggar World Trade Centre (WTC) masa kejadian 11/09/2001. Tulisan wingdings ni wujud pada tahun 1980-an. Maknanya mungkin benda ni dah lama dirancang. Tengok macam mana konspirasi Amerika dengan Israel ni dicipta. Yang dipersalahkan sekarang hanyalah orang-orang islam yang tidak bersalah. Sampai sekarang masih tiada  lagi jawapan tentang tragedi 11 september ni. 

Cuba pulak taip NYC lepas tu tukar saiz tulisan kepada 72 (tak kisah pun saiz apa), and then tukar pula tulisan kepada 'webdings' dan juga 'wingdings' 


Tulisan webdings wujud pada tahun 1997. Kalau tengok gambar kat atas tu NYC dalam tulisan webdings bermaksud "I Love New York". Banyak lagi rahsia-rahsia yang boleh dikaitkan dengan sesuatu peristiwa dengan hanya menggunakan microsoft word ni. Nak tau cari la sendiri...

p/s : itu je perkongsian kite untuk hari nie,, 

Isnin, 20 Disember 2010

~ BAHASA TERINDAH ~

Bahasa Terindah ~ A. Samad Said

Yang diucap dalam bahasa terindah,
Jawapan yang bertanya didengar nabi,
Antara kagum dan khusuk setiap ayatnya,
Lereng gunung menjadi amat sunyi,
Suara sajak tegas bergema,
Disampai arah berkias maksud serentak,
Tapi jelas intinya,
Tidak sedetikpun Allah menghindar,
Atau mencemuh nabi disisi segala didoa,
Dipenuhi segala yang dipinta tulus dan,
Penuh baraqah,
Yatim ia tak berlindung,
Tidakkah tersedia juga bumbung baginya.
Awal begitu bergantung,
Kini tidakkah merdeka,
Bebas hidupnya.



~ Dato’ A Samad Said

PATUT KAH AKU BACA?


Sebelum Imam Shafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat islam umumnya. Berikut adalah kandungan wasiat tersebut : " Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara :
  • Hak kepada diri : mengurangkan tidur, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.
  • Hak kepada Malaikat maut : Menggandakan kewajipan2 yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada ALLAH.
  • Hak kepada Kubur : Membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.
  • Hak kepada Munkar dan Nakir : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.
  • Hak kepada Mizan ( Neraca timbangan amalan pada hari Kiamat ) : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulitan.
  • Hak kepada Sirat ( Titian yang merintangi Neraka pada hari Kiamat ) : Membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjamaah.
  • Hak kepada Malik ( Malaikat penjaga Neraka ) : Menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah ketika terang terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak.
  • Hak kepada Ridhuan ( Malaikat penjaga Syurga ) : Merasa redha kepada Qadha' ALLAH, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dari melakukan maksiat.
  • Hak kepada Nabi Muhammad S.A.W : Berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung kepada Al-Sunnah ( Hadith ), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan dari ALLAH.
  • Hak kepada ALLAH s.w.t : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

p/s : tajuk tidak berkaitan dengan entri,,,hi3,,tu je,, mekasih
slamt beramal yah,,, ambo pom sama,,, kita sama2 berubah utk menuruti yang baik,, insyaallah

Ahad, 19 Disember 2010

JANGAN BACA,,,

Sekadar ingat mengingati.. ...


SEBELUM Tidur
Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )
Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,

2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,

3. Sebelum para muslim meridloi kamu,

4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :

"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"
Rasul tersenyum dan bersabda :

"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas
 tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Bismillaahirrohmaan irrohiim,
Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad'walam yakul lahuu kufuwan ahad' 
( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih 
( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka
seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"
 Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaahaillalloohu alloohu akbar

Sekian untuk ingatan kita bersama.



p/s : Aha,,, tajuk kat atas tu sebenarnya tak berkaitan pun dengan entri petang ni,,hi3,,

DAGING SINGGANG

Salam sahabat blogger, malam ni ambo masak daging singgang untuk my parent, coz lusa dah nak balik ke kolej,,,hi3,, so,, masak la dulu,,kih3,, saja nak berkongsi ngan korang,,,haah. Ermm,, slamat mencuba ya,,

Sabtu, 18 Disember 2010

DAH BANYAK RUPANYER,,,,HAAHAH

Selamat petang geng blogger,,,hi3 

petang nie ambo change lagi header blog, rupa-rupanya dah banyak header blog yang ambo buat,,,ahha,,,
hobi kot,,,haha,,,jom imbas kembali header blog ambo,,,hhhaaha,,, 

sekadar berkongsi ya,,,,hu3

















ok geng, itu je untuk petang ni,,,, see u,,,hu3

ANYAMAN

Salam kepada sahabat blogger, ambo nak bawa anda untuk mengenali anyaman. Memandangkan sem depan ambo ambil kursus Anyaman, so, jom kita kenali serba sedikit tentang anyaman.,,hi3


Definisi Anyaman
Anyaman bermaksud proses menyilangkan bahan-bahan daripada tumbuh-tumbuhan untuk dijadikan satu rumpun yang kuat dan boleh digunakan. Bahan-bahan tumbuhan yang boleh dianyam ialah lidi, rotan, akar, buluh, pandan, mengkuang, jut dan sebagainya. Bahan ini biasanya mudah dikeringkan dan lembut.

Sejarah dan Perkembangan
Anyaman merupakan seni tradisi yang tidak mempunyai pengaruh dari luar. Perkembangan Sejarah anyaman adalah sama dengan perkembangan seni tembikar. Jenis seni anyaman pada masa Neolitik kebanyakan adalah menghasilkan tali, rumah dan keperluan kehidupan. Bahan daripada akar dan rotan adalah bahan asas yang awal digunakan untuk menghasilkan anyaman. Menurut Siti Zainun dalam buku Reka bentuk kraftangan Melayu tradisi menyatakan pada zaman pemerintahan Long Yunus (1756-94) di negeri Kelantan, penggunaan anyaman digunakan oleh raja. Anyaman tersebut dipanggil ‘Tikar Raja’ yang diperbuat daripada pohon bemban.
Sehingga kini beberapa negeri masih terus aktif menjalankan kegiatan anyaman di peringkat kampung. Antaranya di daerah Rusila, Dungun, Kampung Ru Renggoh, Kampung Kijing, Cendering dan Kuala Ibai di negeri Terengganu. Negeri-negeri lain yang masih terdapat aktiviti anyaman ialah negeri Perlis, Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang, Melaka, Sarawak dan Sabah.


Jenis-jenis Anyaman


Anyaman Mengkuang 
yang dibuat menggunakan daun mengkuang. Contohnya : Tikar dan Tudung Saji.






Anyaman Pandan 
yang dibuat menggunakan daun pandan duri. Contohnya : Tikar Sembahyang dan dinding hiasan.






Anyaman Buluh 
yang dibuat menggunakan buluh yang sesuai. Contohnya : Bakul dan bekas pakaian.






Anyaman Rotan 
yang dibuat dengan rotan yang telah diproses. Contohnya : Tempat buaian anak.






Anyaman Lidi 
yang dibuat menggunakan Lidi Kelapa. Contohnya : Bekas Telur






Anyaman Ribu 
yang dibuat menggunakan paku-pakis ribu-ribu. Contohnya Bekas Serba guna





p/s : itu saja untuk pagi ni,,hi3,, sumber gambar tu ambo copy paste dari internet,,, TQ

Jumaat, 17 Disember 2010

AIR ASAM PERUT LEMBU

Salam semua, tiba-tiba pulak aku nak makan air asam perut lembu,,,haha,, nak kongsi ngan korang la,,,ok x?hahaa


Jom kita buat air asam perut lembu,,( apesal la ngan aku hari nie ni,,hahaha )

Khamis, 16 Disember 2010

Nujum Pak Belalang - Kugiran D Tepi Pantai

Lagu Nujum Pak Belalang dengan sentuh alunan muzik yang baru...best sangat, rentak lama masih dikekalkan,,, dengarkan,,

Ai Ai Twist - Pesawat

Jom Layan kejap lagu Ai Ai Twist daripada my favourate band,,hu3
PESAWAT BAND

Lightroom Editing Test #2

 Lokasi : Kampung Sungai Kerang, Teluk Intan, Perak
Model : Farid Yet Naza

Lokasi : Masjid Beijing, Rantau Panjang, Kelantan 

Lokasi : Masjid Beijing, Rantau Panjang, Kelantan.
Model : Amirul

Rabu, 15 Disember 2010

Lightroom Editing Test

Salam sahabat blogger, ambo sedang belajar Lightroom,, edit-edit pencahayaan,,hi3,, 
minta komen sikit yer,,, (^_^)

 Lokasi : Bukit Kluang, Besut, Terengganu
Model : Azzahairi, Nazri, Asmizan

Lokasi : Pantai Irama, Bachok, Kelantan
Model : Amirul, Anuar


Isnin, 13 Disember 2010

KELUARGA ANGKAT

Salam kepada sahabat blogger, hampir seminggu ambo tak update blog, hu3,, tengah cari mood..ahaah

       Pada 4 hingga 7 Disember 2010, ambo telah mengikut Program Baktisiswa yang membawa tema "Mendidik Belia Anti-Rasuah" anjuran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Universiti Pendidikan Sultan Idris (SPR UPSI) bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Negeri Perak. Program ini telah dijalankan di Kampung Sungai Kerang dan Kampung Sungai Jejawi di Teluk Intan, Perak. Program ini melibatkan pengambilan anak angkat iaitu geng kami telah dijadikan anak angkat oleh penduduk kampung berkenaan.
       Memang seronok sebab dapat mengikut program sebegini dan kali pertama dapat keluarga angkat (^_^).... 

jom tengok gambar...

KELUARGA ANGKAT
dari kiri : Wani, Faez, Zul, Ambo, Mirul, Angah
duduk dari kiri : Abang, Mak, Abah, Adik, Tok 

 Sebelum Senamrobik,,,macam nie ker?

Candid sebelum bersenam,,,hi3 

 Selepas bersenam, masuk dewan,duduk diam,,ahhaha

 Rumah Keluarga Angkat

 Abang senyum makan aiskrim,,,ahhah

 Sukaneka pada sebelah petang

 Lompat dik, jangan tak lompat,,,ahah

 Perghh,,dengan bergayanya abah ambo main boling kelapa,,,hi3

Pancing botol,,,hurmm,,susah kot,,,hi3 

 Senyum sikit,,,hi3

 Cari gula-gula dalam tepung,,,,habis comot muka,,hahah,,tapi seronok,,,!!

 Sally bersama anak-anak penduduk kampung

Jalan-jalan keliling kampung,,hu3 

Rempit? isyhh,,xde la,,,haah

 Masa Senggang,,yes,,,jom jalan-jalan keliling kampung

 Candid je,,,hu3

Angah Lompat,,,,!!


Sawah terbentang,,,hurmm

wayang pacak, mati-mati aku ingat sama dengan wayang kulit,,,hahaha

Latihan Dalam Kumpulan bersama anak-anak penduduk kampung

shoot photo kot,,,hi3

shoot lagi,,,yeahh,,ah

Sebelah petang, kami pergi bersihkan surau kampung

Lap tingkap dan pintu

Sapu sampah, buang habuk,,,hu3,,

Memang the best lah,,,ahaha

 Malam Persembahan

Cikgu Kamal dengan adik angkat dia iaitu Zairul dan Shahril




 Cikgu Anuar ,,,hhaa

 Comfident je Cikgu Kamal potong daging ann,,,hi3

Mak-mak kita tengah settle kat dapur,,,hu2

Sibuk je Cikgu Sally ni,,, man work la,,,ahha


Majlis Penutup bersama Ahli Parlimen Pasir Salak

Special Case kot,,,hahaha

Antara penduduk kampung yang hadir

Cuba teka, yang mana satu montel?aahah

Penyerahan gambar kenangan kepada keluarga angkat

Penyerahan gambar kenangan kepada keluarga angkat

Zaini a.k.a Kuntum bersama mak angkat dia,,,hu3
[http://mohdzainizainudin.blogspot.com/]
Cikgu Kamal dan Cikgu Nuar dengan mak dan adik angkat..

Kenangan hari terakhir

Bersama Tok Sidang ( Penghulu )

 Bersama keluarga angkat

 Berkemeja putih tu abah kami,,,hi3


SELAMAT TINGGAL KAMPUNG SUNGAI KERANG, 
TELUK INTAN, PERAK
ADA MASA KETIKA, KITA JUMPA LAGI,,(^_^)




*p/s : memang best, tapi tak dapat kenal keluarga angkat dengan lebih dekat, nanti ada masa nak pergi pula kat sana,,,(^_^)
Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails