Rabu, 29 Ogos 2012

KITAR SEMULA : BINGKAI CERMIN

Masih lagi dalam mood bercuti...hahah.. beberapa hari lagi aku akan balik ke pangkuan Ibu Kandung Suluh Budiman...

Petang2 mcm neh best lepak2 kt bilik bacaan, sambil mengadap padang luas sambil ditiup angin sepoi2 bahasa...acecece..bermadah pulak..hahah..


Pagi tadi Puan Umi request bingkai cermin sebab bingkai yang sedia ada pecah. So, dalam kepala aku, rolling idea nak buat macam mana.. tup - tup, aku perasan kat bawah rumah ada kotak yang tak diguna. 

So,, Jom view langkah pembuatan bingkai cermin versi aku...haha

Bahan-bahan :

1. Kotak terpakai
2. Cermin
3. Salotep
4. Pisau
5. Gam
6. Kertas warna putih (hiasan)
7. Pen / Pencil
8. Pembaris
9. Gunting

Cara-cara :

Antara bahan

Potong kotak ikut saiz / bentuk yang anda inginkan

oppsss..abis madu sepah dibuang....hihih

Buat 2 saiz ukuran yang sama, 1 tebuk tembus, 1 lagi untuk
bahagian belakang. Pastikan kotak yang dipotong dibahagian
tengah dikecilkan saiznya daripada saiz cermin supaya cermin tidak tertanggal dari bingkai.

testing... nampak xrapat..so...

Amek bahagian belakang tu, buang lapisan pertama. Koyak jeee..... 
kotak ade 2 lapis,, buang 1 lapisan...hohoho

Jadilah macam nehh....

masukkan cermin tadi jadi mcm dlm gmbr....

salotep sikit supaya x bergerak antara lapisan ptama n kedua..
Nak gam pun xpe...

Buat garisan sebagai penanda. Nanti senang nak salotep

Haa...salotep macam nehh...

Haa... tampal macam nehh....kih4

Pastu, buat bingkai 1 lagi sebagai hiasan guna kertas putih..
Yang ni ikut selera anda la yerr...

gunting ikut saiznya...dan tampal guna gam...

Inilah hasilnya.... (^__^)

Selamat Mencuba...hohohoh



2 ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails