Isnin, 8 November 2010

GULAI KUNING TELUR ITIK

Salam kepada semua,
Sudah lama ambo tak update blog, asyik copy paste je kan,,,hu3.
Selama 3 minggu, UPSi bercuti ( 1 minggu untuk studyweek, 1 minggu untuk Deepavali dan 1 minggu untuk AidilAdha.),,,hurrmmm, ok la tu. Cuti semester ditarik seminggu rasanya,,


Lepas Raya AidilAdha, peperiksaan akan bermula. Study belum lagi,,,ahha, tapi biasa la, situasi normal bagi mana-mana siswa dan siswi ataupun pelajar sekolah. Perasaan malas tu sedikit menguasai diri.

Lupa kan sekejap pasal exam ( tapi ada ruang juga untuk study,,hu4 ).

Musim sekarang adalah musim banjir hampir semua kawasan di Malaysia, tempat ambo pun tak terlepas dari terkena banjir. Memang seronok sebenarnya bila time banjir,,,ahha5. Dapat main banjir ngan adik, pastu duduk di beranda sambil lihat hujan turun,,perghh,,memang best la,,,hu3.




nie depan umah ambo nie,,ade ikan gapi sebenarnyer tu, tp warna seakan lantai la plak,,,hu3



Belakang rumah ambo,,,hurmmm,,xde buaya la,,,ahha


time hujan,,


time hujan,,

Depan rumah ambo,,tapi yang ni air dah hampir surut..

Petang tadi sedang ambo tangkap ikan gapi yang terlepas, tetibe je ambo tengok itik ambo sibuk dok angkat daun kat luar pagar rumah ambo, tapi ambo biarkan dulu,,malas nak layan itik ambo tu,,,

itik kesayangan ambo seekor nie je,,hu3

Entah berapa biji telur dah yang ambo makan,,haha,, dah lebih 100 biji kot,,,hu3 (itik ambo bertelur la, bukan yang ambo makan),,, sebab nak masuk setahun dah ia mula bertelur,,,hu3,,tapi xde itik jantan,,so,,telur tak dapat tetas la,,,hu3

berbalik kepada cerita tadi,,hi3. Lepas itik ambo keluar dari tempat tadi, ambo pun pegi kat tempat tu,,first tengok,,,perghh,,,, suka beb,,,byak siot telur itik,,ahahha,,, dalam kepala ambo juz fikir nak suruh mak ambo masak gulai kuning telur itik,,,ahah


telur asin,,,kompem la lau banyak kan,,,hahahaha

sebahagian telur itik kesayangan ambo,,,hu3

So, ambo kutip semua telur ni, cuci dan letak kat dapur,,hu3,,daripada dimakan oleh biawak, baik ambo kutip semua dan masak gulai kuning,,,,,hahha,,

akhirnya hajat ambo tercapai, mak ambo masak gulai kuning telur itik, makan dengan pucuk ketereh ( daun gajus ) cicah budu tempoyak dan ikan goreng,,,hi3


menu malam nie,,simple + delicious = yam yam,,,hi3

Gulai Kuning Telur Itik

ulam pucuk gajus dan timun

hurmm,,,saja je sebenarnyer,, nak kongsi menu kampung dengan korang sume,, lau ade story pasal menu kampung, jangan la lupa nak invite aku ke blog korang yer,,hi3

menu kampung is the best,,!!



*p/s : banyak lagi pasal menu kampung nie la nak diceritakan,,hu3,,,

7 ulasan:

  1. lalalalalallalalalalalalala,,sebok je,,,ahah

    BalasPadam
  2. weh,cantik la itik tu!!!comel!!(^,^)

    BalasPadam
  3. gambor itik tuh best.... i lioke... ;p

    BalasPadam
  4. huhu,,ye ek,,,mekasih,,my luvely duck,,, slalu wak bising hmpir setiap malam,,,,ahahahhaah

    BalasPadam
  5. huhuh 1st time bergolek2 ke sini.. nice blog beb.. aku follow kamu! btw, ermm tetibe aku rs lapar tgk menu2 tuh..

    BalasPadam
  6. tergolek ker,,,ahahah,,,,, jemput makan,,ahaks,,,,hhaah

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails