Isnin, 9 Disember 2013

SOTONG SINGGANG BUJANG STYLE

hhhaha...bujang style tu yang tak tahannya.... tp betul la kan.. dah aku yang masak,, ape de hal...kih3. Malam ni aku masak sotong singgang setelah di request oleh Tuan Abah dan Puan Umi... Dah anak bujang trang tang2  ni je yang ade kat umah.... apo boleh buat, menurut perintah...hhohoo




- Dan bahan-bahannya adelah
Sotong segar baq hangggg..... aku juz amek 3 ekoq je sebab besaQ tau dak...ahah
Bawang merah 3 biji, bawang putih 3 biji... tumbuk sampai lumat ngan lesung
Serai 2 batang... tumbuk jugak kasi pecah..!!
Lada besaQ.. kalau lada made in kelantan yang mak cik - mak cik wak solok Nasi Kerabu.. memang pedasss...
Gula garam secukup rasa.
Lada Kelantan...hehehehe

- Cara buatnya...
bahan yang dh ditumbuk tu masuk je dalam periuk bersama air, biarkan mendidih... then masukkan gula garam secukup rasa... kemudiannya masukkan sotong kasi mendidih sekali lagi... 

dah masak... sedia dihidang.... 15 minit siap....!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts with Thumbnails